Kromatográfiás berendezés beszerzése gyógyszer- és diagnosztikai célokra előállított fehérjék tisztításához

GINOP-1.2.8-20-2020-02199

Kedvezményezett neve: Creative Labor Biotechnológiai Kft.

Szerződött támogatás összege: 10 759 392 Ft

Elszámolható összköltség: 15 370 560 Ft

Projekt megvalósításának kezdete: 2020.07.01

Projekt befejezésének várható dátuma: 2020.12.31

A modern biotechnológia főszereplői a többnyire rekombináns DNS technológiákkal előállított fehérjék: enzimek, sejtfelszíni receptorok, monoklonális ellenanyagok (mAb) és ezek kombinációi.

A gyógyszer-, biotechnológiai és diagnosztikai iparágak szereplői által gyártott reagensek jellemzően valamilyen klinikailag fontos anyag (molekula, anyagcseretermék, stb.) kimutatására szolgálnak és ehhez ezeket a fehérjetermészetű alapanyagokat (ellenanyagok, enzimek és ezek kombinációi) használják fel. A magas minőségi követelmények miatt a megvásárolni kívánt termékek előállítását a nagy gyártók standardizáltatni kívánják, amihez megbízható és technológiailag felkészült beszállítói forrásokra van szükség.

Jelen pályázatunkban egy a legmodernebb fehérje kromatográfiás technológiát megtestesítő berendezés megvásárlását és rendszerbe állítását tűztük ki célul. Cégünk a korábbi évek során sikeresen valósított meg egy bakteriális peptid- és fehérjetermelő-rendszer fejlesztést, amellyel jelentős hozzáadott értéket képviselő termékeket tud előállítani és értékesíteni. Az előállítási folyamat végén egy többfokozatú kromatográfiás tisztítási fázis lép előtérbe, amellyel a végtermék elnyeri végső tiszta formáját, ami >99%-ra tehető. A kivitelezéshez eddig nem rendelkeztünk olyan berendezéssel, amellyel ez reprodukálhatóan, automatizálhatóan és megfelelően dokumentálva végezhető el. A beszerezni kíván eszköz minden olyan minőségi igényt kielégít, amivel ez a cél elérhető – köszönhetően a kiválasztott gyártó kb. 40 éves tapasztalatának. A Cytiva (GE Healthcare) cég piacvezető ebben a kategóriában és egy szoftverrel vezérelhető, modulárisan továbbfejleszthető eszközzel segíti a fejlesztő-gyártó tevékenységet. A cégünk méretéből és piaci helyzetéből következően a kiválasztott összeállítású modell (AKTApure 25M) megfelelően szolgálja a kitűzött üzleti célokat és közvetlenül képezheti a gyártás hátterét.