Kombinált mintavételi- és komplex molekuláris- és citológiai diagnosztikai rendszer-prototípus kifejlesztése

GINOP-2.1.7-15-2016-00168

 

Kedvezményezett neve: Creative Labor Biotechnológiai Kft.

Szerződött támogatás összege: 49 070 000 Ft

Elszámolható összköltség: 81 200 000 Ft

Támogatás mértéke százalékban: 60,43 %

Projekt befejezésének várható dátuma: 2019.05.20

A tervezett termék prototípusa egy valós idejű polimeráz láncreakción (PCR) alapuló Humán papillomavírus jelenlétének és citopátiás hatásának kimutatásra, valamint altípusának meghatározására alkalmas diagnosztikai eszközkészlet – kit. A HPV magas kockázatú altípusai a méhnyakrák okozói, amely betegség ellen a korai diagnózissal és vakcinálással lehet védekezni. Az emberre specifikus több mint száz féle ismert HPV altípust taxonómiailag több csoportba sorolják. A HPV-k genetikai állományára jellemző, hogy kb. 7800 bp hosszú DNS-t tartalmaznak, amely 9 gént kódol. Ebből 2 késői gén (L1, L2) a vírus külső burkát alkotó kapszid felépítésében vesz részt. A többi gén (E1, E1…E7) korai gén, amelyek áthangolják a gazdasejt fehérjeszintézisét és DNS replikációs mechanizmusát az új vírusok létrehozásának céljából. A HPV vírus a fertőződést követően nem okoz akut tüneteket, nincs láz, fájdalom. Ez magyarázza azt is, hogy az immunrendszer nem vagy csak kis mértékben aktiválódik. A vírusnak a gazdasejtben hosszú ideig fennálló jelenléte vezethet el a rákos elfajuláshoz, amely ellen küzdenünk kell. A vírusfertőzés igazolására az említett génekből választhatunk ki célszakaszokat a PCR amplifikációhoz.

Az egyes altípusok genetikai állományának jelentős mértékben eltérő a szekvenciája (divergens), tehát egymáshoz viszonyítva az azonos géneket kódoló genomi szakaszok nukleotid sorrendje mindössze 40-70%-ban azonos. Ezért nehéz olyan PCR primereket tervezni, amelyek A jelenleg használatos hagyományos citológiai szűrési módszer (Papanicolaou-festés = PAP Smear Test) napjainkra igen elterjedt, ám nem ad elegendő információt a páciens állapotáról. A citológus szakember által mikroszkóppal végzett vizsgálat egy modernebb, javított eljárással történő felváltása és kiegészítése olyan molekuláris vizsgálattal, amely nem csak a vírus jelenlétét igazolja (detektálás), hanem a vírus altípusának meghatározását is lehetővé teszi (identifikálás) jelentős szakmai előrelépest jelent. Javaslatunkban a két féle vizsgáló módszer ugyanazon mintán végrehajtható alkalmazását szeretnénk megvalósítani. A módszer egy dupla fluoreszcens DNS próba használatával válik érzékenyebbé, amely azért fontos, mert a HPV fertőzés során az esetek jelentős százalékban a vírus genetikai állománya beépül a gazdasejt génállományába. Az utódsejtekbe a sejtosztódás során történő továbbörökítés miatt évekkel később rákmegelőző állapotot eredményezhet, amely sajnos gyakran észrevétlen marad és ez okozza az agresszív és legtöbbször gyógyíthatatlan méhnyakrákot.

Termék:

Kombinált PCR diagnosztikai Kit

GINOP-2.1.7-15-2016-00168 számú Európai Unió által támogatott pályázat révén sikerrel fejlesztettünk ki egy PCR alapú diagnosztikai kitet, mely alkalmas laboratóriumok számára nőgyógyászati minták HPV tesztelésére.

Az általunk fejlesztett technológia révén a kit alkalmas már igen alacsony vírus jelenlét esetén is a fertőzés megállapítására, valamint szükség esetén az összes altípus tipizálására.

A kit szintén alkalmas kutató laboratóriumok számára, akik különböző sejtvonalak HPV DNS tartalmát vizsgálnák.